logo
  • Fotografisanje

    Venčanja

Iako, dok sam studirala fotografiju, nisam planirala da fotografišem venčanja, ona su danas sastavni deo mog posla koji uživam da radim. Poznato je da pojam ''svadbarski'' zvuči podrugljivo, ali fotografije sa svadbe ne moraju nužno da budu ''svadbarske''. Fotografisanje venčanja je zapravo veoma blisko fotografiji koju najviše volim da radim, a to je ''life''. Life, ili životna fotografija, jeste termin koji se odnosti na nerežirane scene iz svakodnevnog života, zabeležene u odlučujućem trenutku. Naveći majstor ovog žanra bio je jedan od mojih omiljenih fotografa, Anri Kartije-Breson. Venčanje, kao jedan od najznačajnijih događaja u životu, satkan je upravo od mnoštva momenata i emocija koji su meni jako inspirativni i gde mogu da iskažem svo svoje umeće i kreativnost. Moj stil najlakše ću opisati tako što ću reći da nije sladunjav (cheesy). Fotografije koje radim obiluju snagom, dinamikom i emocijama. Dok ih gledate stiče se utisak da je fotograf bio nevidljiv.

Moj pristup je uvek isti, gde iz date situacije izvlačim maksimum, birajući odgovarajući objektiv, ugao snimanja i vešto koristeći moć dnevnog svetla, a u pojedinim situacijama i veštačkog, sve sa ciljem kako bi odlučujući momenat bio zabeležen i potpunoj vizuelnoj harmoniji. Zbog ovoga često koristim dva tela fotoaparata, kako ne bih gubila vreme na menjanje objektiva, ali takođe uvek mi je pri ruci još nekoliko objektiva različitih žižnih daljina. Za one koji vole tehniku, koristim Canon EOS 5D Mark IV i Mark II, uz ceo spektar vrednih objektiva. Tehnika sama po sebi ne može načiniti dobru (kreativnu) fotografiju - nju pravi fotograf. Napredna tehnologija nam pruža jednu vrstu luksuza gde najnovije performanse idu u prilog dobrom fotografu, dok prosečnom ili lošem gotovo ništa ne znače.

Kako je čuveni nemački fotograf Alfred Ajeznštat rekao:''It is more important to click with people than to click the shutter', što najbolje opisuje kakav fotograf treba da bude po prirodi. Pošto je naš posao u velikoj meri povezan sa interakcijom sa novim ljudima, potrebno je da fotograf poseduje veštine prilagodljivosti novim situacijama, da bude odmeren, ali nikako uštogljen. Naprotiv, druželjubivost i smisao za humor dobrodošle su osobine svakog fotografa. Na taj način klijenti će se prijatno osećati u njegovom društvu, što će pozitivno uticati na njihovo ponašanje na venčanju ili bilo kom drugom događaju za koji angažuju fotografa. Da bi fotograf do kraja ispunio ono za šta je angažovan, potrebna je predanost radu i visok stepen odgovornosti u poštovanju svih dogovora i rokova.

Ukoliko se odlučite da fotografišem Vaše venčanje, budite sigurni da ćete sa oduševljenjem gledati fotografije i rado im se vraćati. One će ostati kao predivna uspomena ne samo za vas, već i za Vaše potomke.

Isplanirajte i rezervišite fotografa za venčanje na vreme, kako ne biste tražili u poslednjem času alternativnog. Budite slobodni da me kontaktirate, jer svaki vaš zahtev je za mene izazov. Tu sam da Vas saslušam i dam sugestije, kao i da Vam pomognem u odluci odabira wedding foto paketa koji bi Vama najviše odgovarao.

Pored fotografije, u saradnji sa kolegama snimateljima, na istoj adresi možete angažovati i video produkciju za Vaše venčanje.

Kontakt:

Adresa: Kablarska 27a, Senjak
11000 Beograd, Srbija
Email: sanjaphoto@gmail.com
Mob: 061 15 16 885